Tulitko huijatuksi? – Kuinka selvitä sähköpostiuhkien kanssa

Minä ainakin tulin. Lisäksi minun täytyi tehdä rikosilmoitus tuhansien muiden huijattujen lailla Vastaamon tapaukseen liittyen. Luottokortti palasiksi ja omaehtoinen luottokielto eivät ole mukavia asioita. Vähintään normaali elämä häiriintyy ja ennen normaalien ostosten teko hankaloituu.

Mikä tässä maailmassa on, kun oma tarkkuus ei riitä siihen, että saisi elää ja olla rauhassa? Koska tahansa saattaa sähköpostissa vaania vaara, tulee vahingossa klikanneeksi sellaista sisältöä, että seuraukset voivat olla tuhoisat.

Varuillaan oleminen

Rikolliset ovat aina vain kierompia ja taitavampia ja aina valmiina.

Pitää olla tarkkana ja varuillaan, ei saa klikkailla heti sähköpostissa olevia linkkejä, vaan pitää tarkistaa, onko se turvallista. Ai mistä sen tietää? No, ensinnä kannattaa katsoa, onko lähettäjän osoite se, mitä se näyttää olevan. (Sitä osoitetta klikkaamalla aukeaa ikkuna, jossa näkyy lähettäjän koko osoite.) Jos se epäilyttää, voi Googlata osoitteen domainin (sen @-merkin jälkeen olevan osan). Aukeaako sellainen sivu, joka pitäisi vai tuleeko jotain ihan muuta?

Onko viestin teksti “oikeaa suomea”? Nykyään Googlekin osaa kyllä kääntää jo aika hyvin, mutta silti monesti vieläkin kieli paljastaa huijausviestin.

Kuvat ja viestin ulkoasu saattavat olla hyvin pitkälle sitä, mitä olettaisi, mutta jos viestissä puhutaan siitä, että pitää klikata jonnekin, josta voi tarkastaa jotakin, pitäisi hälytyskellojen soida. Tuplatarkistus ennen klikkausta tai mielummin kiertotie. Mene jotain muuta kautta tarkistamaan asia, jos se tuntuu asialta, joka pitää tarkistaa. Myös lasku saattaa olla sellainen, että sitä ei oikeasti kuulu maksaa.

Tietoturvaohjelman ajantasalla pitäminen on ensiarvoisen tärkeää. Vaikka se ei välttämättä tunnista sähköpostiuhkia, varoittaa se nopeasti, jos joku on päässyt konetta saastuttamaan.

Turvallisuus verkossa

Lue Erillisverkkojen Mika Horellin mainio artikkeli Kyberturvallisuudesta! Tuntuu, että jos nyt ei joka päivä, niin joka viikko ilmenee uusia tapauksia, joissa isojen tekijöiden järjestelmiin on murtauduttu.

Vastaamon tapauksessa vaatimus esitettiin ensin Vastaamon johdolle ja kun he eivät suostuneet, hakkeri lähestyi meitä osallisia näennäisesti kohtuullisen kokoisella “lunnasvaatimuksella”. Summan maksaminen ei kuitenkaan olisi mitään auttanut, tiedot oli jo niin monella taholla, ettei mikään olisi voinut taata, etteikö olisi tullut uusia vaatimuksia.

Valtion johdon tasolla on jouduttu kokoontumaan monta kertaa sen takia, että joku käytti hyväkseen sitä aukkoa, jonka joku oli jättänyt avoimeksi tai helpoksi murtaa. Erikoislakia valmistellaan, jotta henkilötunnusten vaihtaminen tulisi mahdolliseksi tämän Vastaamon tapauksen takia.

Ei kuitenkaan kannata ruveta pelkäämään. Omaan järkeen voi edelleen luottaa. Ja jos se erehdys sattuu, niin kyllä meillä kuitenkin apua on saatavilla. Niin, että luottokortin voi uusia ja jos niitä asiattomia veloituksia tulee, niistä voi pankin kanssa neuvotella.